Gratis verzending en retour vanaf €99,-
Posted in: Mensen, Community

Brice Hennebert – Workhorse Speedshop

Brice Hennebert of Workhorse Speedshop
Een interviewAls je op jonge leeftijd je passie vindt, kan alles gebeuren.

Eigenlijk was het van jongs af aan al duidelijk. Brice Hennebert zou ‘iets’ met motoren gaan doen. Hij gebruikte zijn creatieve denkvermogen allereerst in allerlei andere hoedanigheden, maar kwam uiteindelijk toch bij zijn grote liefde terecht. Als Workhorse Speedshop bouwt hij nu de meest waanzinnige customs. Stap in de wereld van deze sympathieke en talentvolle Belg.

Er lijkt de afgelopen jaren een geromantiseerd beeld ontstaan te zijn van de custom builder, werkend aan de gaafste motoren in een prachtig, authentieke werkplaats. Een comfortabele chesterfield bank in het midden van de zaak, geflankeerd door een chic tapijtje, terwijl de nodige moto gerelateerde lectuur op een teakhouten leestafel ligt. Iets verderop bevindt zich dan de uiteindelijke werkruimte, met functionele hefbrug en keurig opgeruimde werkbank. Op een modern bedrijventerrein in het Belgische Wavre is zo’n plek ver te vinden, want de werkvloer van Workhorse Speedshop is vooral functioneel ingericht.

“Er moet dynamiek in het lijnenspel zitten”
Ruimte creëren

Eigenaar Brice Hennebert heeft plaats vrijgemaakt voor de nodige machines voor metaalbewerking, een tweetal 3D-printers en in de hoek staat een lasapparaat verstopt. Hier vind je geen fancy tierelantijnen die een custom built-sfeer moeten neerzetten. Sinds enkele jaren bevindt Brice Hennebert zich op deze plek, in een verzamelgebouw met een motor service center en bouwer van raceauto’s. En dat bevalt hem prima, want hierdoor beschikt de 37-jarige custom builder ook over een dynobank.

 

“Voorheen werkte ik in de werkplaats van mijn vader. Dat was een stuk sfeervoller, maar eigenlijk niet heel ideaal om aan motoren te werken. Hier is het allemaal een stuk minder sexy, maar veel functioneler. Dat werkt uiteindelijk toch prettiger.”

Vanuit zijn werkplek in Wavre, dat op de grens van Vlaanderen en Wallonië ligt, weet Brice telkens weer de nodige indruk te maken met zijn creaties. In relatief korte tijd heeft de Belg zijn naam gevestigd in de wereld van custom building. Een knappe prestatie, gezien hij nog geen tien jaar bezig is met het verbouwen van motoren.

 

“In 2012 kocht ik een goedkoop Honda CB’tje, voor zo’n duizend euro. De bedoeling was om die motor te verbouwen, zodat ik een coole fiets voor dagelijks gebruik had”, legt Brice uit. “Mijn vader had nog een racekuip van Rickman liggen, dus die wilde ik wel gebruiken voor die CB. Ik had op dat moment nog helemaal geen plannen om er uiteindelijk mijn werk van te maken. Dat zou ook een vreemde gedachte zijn geweest, want ik wist niet eens hoe ik moest lassen.”

Van eigen kledingmerk tot workshop

Dat hij met een Japanse motorfiets aan de slag gaat, mag overigens een klein wonder heten. Zijn vader Vincent staat namelijk niet te springen op het moment dat zijn zoon met een Japanner aan de slag wil gaan. “Ik werd geïnspireerd door het werk van Wrenchmonkees, die eigenlijk net waren begonnen met het verbouwen van Japanse motoren. Ik vond dat helemaal geweldig, maar mijn vader daarentegen… Hij vond het helemaal niets, want hij was gewend om vooral aan Engelse en Italiaanse motoren te sleutelen. Samen met vrienden bouwde hij daar verschillende caféracers van. Japans was dus niet echt zijn ding, maar ik ben er toch voor gegaan.

 

”Dat blijkt goed uit te pakken, want al snel heeft Brice zijn eerste ‘klant’ te pakken. “Een goede vriend van me vond mijn motor gaaf, dus die vroeg of ik ook iets voor hem kon bouwen. Dat heb ik gedaan.”

Hobbymatig blijft de vriendelijke Belg doorbouwen, maar in diezelfde periode houdt hij zich voornamelijk bezig met de groei van het kledingmerk 5 Yards. “Mijn voormalige vriendin speelde hockey op hoog niveau en we besloten om een eigen kledinglijn op te starten. Dat liep gelijk goed, maar ik voelde me steeds meer een manager worden. Dat voelde niet goed aan.”

Als de relatie met zijn vriendin eveneens eindigt, stopt het avontuur van 5 Yards. Het biedt nieuwe kansen voor Brice en hij richt zich nog meer op het custom builden. Samen met vriend Olivier Vaessen start hij Kruz Company, maar dat is geen lang leven beschoren. Naderhand werkt hij voor een onderdelenleverancier, maar Brice besluit alsnog om zich fulltime te richten op het creëren van custom motoren. Op 1 januari 2016 gaat hij onder de naam Workhorse Speedshop aan de slag vanuit de werkplaats van zijn vader.

Sportieve styling

Als Workhorse Speedshop breekt hij definitief door als bekwame custom builder, allereerst te danken aan een compleet verbouwde BMW RnineT. De looks en prestaties van deze motorfiets doen ervoor zorgen dat Brice de nodige aandacht in de media krijgt. Het lijkt een mooi en duidelijk startsein te zijn, want het leidt tot een samenwerking met Yamaha. Brice doet mee met het YARD Built-programma van de Japanners en is uiteindelijk de enige custom builder die lijntjes met Yamaha Racing ontvangt, aangezien zijn creatie mee zal doen aan de befaamde Punk’s Peak sprint race tijdens Wheels and Waves. Wederom maakt Workhorse Speedshop naam, met de prachtige Sakura. De sportieve styling van de bijzondere sprinter past precies bij de Belgische custom builder, alhoewel Brice zelf niet zo goed weet wat nu zijn eigen kenmerkende stijl is.

“Ik verwerk enorm veel input, vooral komend uit de streetcar-cultuur. De Japanse scene vind ik geweldig. Zij schuwen een beetje gekkigheid niet en gooien gewoon rare elementen in hun ontwerp,” geeft Brice aan. “Uiteindelijk gebruik ik dus heel veel bronnen, maar daardoor kan ik ook niet echt zeggen hoe ik mijn eigen stijl moet omschrijven. Wat ik wel weet, is dat het voor mij van kritiek belang is dat het ontwerp van de motorfiets klopt. Er moet dynamiek in het lijnenspel zitten. Dat is voor mij toch wel echt de sleutel om een goede custom neer te kunnen zetten.”

Leuke herinneringen

Buiten kijf staat echter de overduidelijke krachtbron van Brice Hennebert als het gaat om custom building. De energie om telkens met een bijzondere en unieke custom te komen, is zijn onvoorwaardelijke liefde voor motoren. Dat de voormalige tatoeëerder hierover beschikt, is niet heel vreemd. Opgroeiend in het kleine dorpje Beauvechain wordt hij als klein jochie al de wondere wereld van motoren ingetrokken. ‘Hoofdschuldige’, vader Vincent.

“Hij was altijd bezig met motoren. Een leuke herinnering uit die tijd is bijvoorbeeld de import van veertien Ural zijspannen. Die had hij rechtstreeks bij de fabriek besteld, maar heel zuinig waren ze daar niet met de motoren omgegaan. De banden waren bijvoorbeeld aan de vloer van de vrachtwagen vastgenageld en daarnaast zag je ook diverse schoenafdrukken op de motoren staan. Mijn vader heeft nog vijf maanden nodig gehad om de zijspannen gereed te maken voor gebruik op straat.”

Heel veel werk

Inmiddels kan Brice Hennebert het vijfjarige bestaan van Workhorse Speedshop vieren en hij hoopt uiteraard dat er nog veel mooie creaties in de toekomst mogen volgen. Onlangs rondde de Belg nog twee speciale Indians af, op basis van de FTR1200. In de werkplaats staan ze pontificaal opgesteld, de AMA en Black Swan. Hoewel deze projecten tegelijk liepen en er veel werk mee gemoeid was, denkt Brice er niet aan om extra personeel aan te nemen. Hij wil een solo operatie blijven.

“Ik wil niet weer een manager worden van mijn eigen bedrijf, dat ik alleen nog maar werknemers aanstuur”, maakt hij duidelijk. “Nee, wat dat betreft werk ik graag alleen. Op die manier hoef ik ook aan niemand verantwoording af te leggen en blijf ik me vrij voelen. Dat is voor mij wel belangrijk.”

Hoewel Brice geen personeelsbestand aan wil leggen, heeft hij wel degelijk te maken met een team. In de afgelopen jaren wist hij de nodige vakmensen om zich heen te verzamelen, die hem helpen met de verschillende customs. “Ik denk dat zo’n twintig personen aan de AMA en Black Swan meehielpen. Er zit heel veel werk in dit soort projecten en dan kun je niet alles zelf doen.

 

Ik kan me natuurlijk bepaalde technieken eigen maken, maar dat kost heel veel tijd en oefening. Daarnaast wil ik dat ook helemaal niet, want ik heb nu mensen om me heen verzameld die allemaal op hun gebied echte specialisten zijn. Het is juist gaaf om met hen tot het gewenste eindresultaat te komen. Die werkwijze is heel prettig en ik hoop op die manier nog de nodige projecten te doen.”

VIDEO'S DOORBrice Hennebert

Wij hadden de eer om Brice te voorzien van kleding om de video’s met de AMA en de Black Swan qua veiligheid in elk geval van protectie te voorzien.

Meer lezen, meer inspiratie.

Wil je meer verhalen lezen vanuit het hart van de urban motorscene, over bouwers die de toekomst vormgeven en de mensen die erin vertoeven? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Bewonder en lees de overige journaals en mis ons niet op Instagram @revit_urban