Gratis verzending en retour vanaf €99,-
Posted in: Duurzaamheid

Hoe je van het kleine iets groots kunt maken

Hoe je van het kleine iets groots kunt maken

Om sustainability te realiseren, moet eerst een zaadje geplant worden

Om stappen in sustainability te realiseren, moet eerst een zaadje geplant worden. En zoals dat met zaadjes gaat, zal het vervolgens tijd en aandacht moeten krijgen om te kunnen groeien. Die uitdaging pakt Dennis Froentjes als Product Development Manager dag in dag uit met twee handen aan, met immer de vraag hoe je van het kleine iets groots kunt maken.
“Voor mij is die missie dan ook veel meer dan zomaar een slogan; ik geloof er echt in.”
Het moet groeien

Het spreekwoordelijke zaadje werd bij Dennis zelf geplant in een eerdere baan als R&D-manager bij een van ‘s werelds grootste jeansmerken. Daar kwam hij voor het eerst echt in aanraking met het sustainability-vraagstuk. “Een collega inspireerde en ik commercialiseerde – het toepasbaar en uitvoerbaar maken. We hebben toen eerst op kleine schaal gepusht, maar steeds weer met de vraag in het achterhoofd hoe dat vervolgens te laten groeien”, herinnert hij zich. 

De focus op het kleine van toen komt ook in zijn huidige rol bij REV’IT! als rode draad steeds weer terug. Hij vervolgt: “Het uitgangspunt van de traditionele motorindustrie staat redelijk haaks op wat van belang is voor sustainability, maar je moet niet vergeten dat dat voor de reguliere kledingindustrie ook ooit zo was. Toch was ik verbaasd dat het onderwerp onder motorrijders niet echt speelde - zelfs binnen REV’IT! waren er verschillen van inzicht over de praktische invulling van duurzaamheid, vooral omdat duurzaamheid deel uitmaakt van onze missie: het creëren van een duurzame toekomst voor motorrijden. Voor mij is die missie dan ook veel meer dan zomaar een slogan; ik geloof er echt in.”

Hoognodig momentum creëeren

Ondanks dat hij dat geloof predikt in het praktische deel van zijn takenpakket – in het sturen op duurzamer oplossingen in het productontwikkelingsproces – ziet hij net zo veel belang in het inbrengen en uitdragen van het gedachtegoed en aansturen op verandering van mindset. Dennis legt uit: “Bij innovatie denk je toch al snel heel groots, aan airbag-technologie bijvoorbeeld. Maar sustainability; dat is ook innovatie. Al is het ook wel weer kenmerkend voor REV’IT! om vol ambitie direct van nul naar honderd te willen.” 

In het functioneel en creatief ombuigen en bijsturen van dat ingebakken enthousiasme, valt hij terug op zijn kennis en zijn ervaringen om het hoognodige momentum te creëeren – door met kleine aanpassingen grote impact te bewerkstelligen. Dennis: “Inzet op gebruik van gercycled materiaal was een eerste stap. Dat gerecycled minder goed is dan nieuw of ‘virgin’-materiaal is een aanname en moest onderzocht worden. Bij sommige materialen van gerecycled polyester bleek de tear strength hoger dan in zijn voorganger – een mooi bijkomend voordeel. Polyster komt in veel van onze producten terug in de voering. Zo heeft de relatief kleine switch van virgin-polyester naar gerecycled polyester in één klap impact op een groot gedeelte van onze collectie.”

“Ook technische kleding zoals onze motorkleding kan sustainable en het is absoluut geen downgrade. Dat bewijzen we hiermee en dat geeft mij alleen nog maar meer drive.’’ 
Ambitieuze kernwaarden nastreven

De kijk en de aanpak die Dennis er op nahoudt is er een van omdenken en omdraaien. Als op een voorstel de vraag komt ‘waarom zouden we dat doen?’, kaatst hij deze terug met ‘waarom zou je het niet doen?’. Toch belemmert dat optimistische denken-in-mogelijkheden zijn realiteitszin bepaald niet. “Dat in ongeveer vijftig procent van onze nieuwe collectie gerecyclede materialen gebruikt wordt, is natuurlijk top. Ook technische kleding zoals onze motorkleding kan sustainable en het is absoluut geen downgrade. Dat bewijzen we hiermee en dat geeft mij alleen nog maar meer drive.’’ 

Dennis besluit gepassioneerd met gepaste terughoudendheid: “Ik hoop er uiteindelijk andere merken mee te kunnen inspireren, zoals REV’IT! mij inspireerde hier te willen werken, door als merk zich uit te spreken voor een duurzame toekomst. Veel collega’s hebben logischerwijs passie voor motoren en motorrijden, terwijl ik zelf geen rijbewijs heb. Mijn passie zit hem in mijn liefde voor de techniek en in de ambitieuze kernwaarden die we bij REV’IT! desondanks allemaal – samen – nastreven.”

Sustainability Stories

Het verhaal van Dennis is slechts een van de vele Sustainability Stories van de toegewijde mensen die werken aan het doel van REV'IT! om een duurzame toekomst voor motorrijden te creëren. Gedreven door passie voor hun respectieve vakgebieden, dragen ze allemaal bij aan het grotere momentum om hun inspanningen te laten tellen, om elke dag een verschil te maken.