Gratis verzending en retour vanaf €99,-

PJ Jacobsen Begeleidt Toekomstige Kampioenen

PJ Jacobsen Begeleidt Toekomstige Kampioenen
MotoAmerica Coureur Geeft Winnende Boodschap Door Aan Volgende Generatie
PJ Jacobsen, al meer dan tien jaar REV’IT! rijder, gebruikt zijn internationale race-ervaring om jonge rijders hun droom te laten verwezenlijken. Hij gelooft dat kinderen wedstrijdconcepten en -strategieën op een verrassend jonge leeftijd kunnen begrijpen en toepassen. Tegelijkertijd weet hij maar al te goed uit ervaring dat kinderen gewoon plezier willen hebben met motorfietsen.
Toekomstige kampioenen opleiden

Zeven jaar na zijn 125cc Grand Prix-debuut op de legendarische ‘Brickyard’, de Indianapolis Motor Speedway, werd PJ Jacobsen de eerste Amerikaan ooit die een pole position en de zege wist op te eisen in het FIM SuperSport-wereldkampioenschap. Dat bewuste seizoen, in 2015, eindigde hij in de eindstand als tweede achter vijfvoudig WorldSSP-kampioen Kenan Sofuoğlu.

Vanaf dat moment racete Jacobsen in de World Superbike, British Superbike, MotoAmerica Supersport, Stock 1000 en zelfs de American Flat Track Twins. Afgelopen seizoen maakte hij een rentree in de MotoAmerica-competitie, waar hij een Superbike pole position en drie podia op zijn naam schreef op een Tytlers Cycle Racing BMW M 1000 RR.

Alles Gezien, Veel Gewonnen

Maar tijd wacht op niemand en dat geldt ook voor Jacobsen. De 29-jarige geboren New Yorker, die inmiddels in Florida woont, blijft niet alleen als een laserstraal gefocust op zijn eigen raceambities, maar kijkt ook naar de toekomst. En naar een aantal veelbelovende jonge rijders met wie hij zijn ervaringen deelt op de Jacobsen Motorcycle Training Establishment.

Jacobsen gelooft dat kinderen de broodnodige denkwijzen achter het racen al op jonge leeftijd kunnen oppikken. “Ik heb gewerkt met een knul van vijf jaar oud”, vertelt hij. “Die deed een hoop kennis op en boekte vooruitgang waar je bijstond. Ik denk dat een jaar of vijf wel de jongste leeftijd is waarop je echt met iemand aan de slag kan gaan. Een vijfjarige is uiteindelijk natuurlijk vooral bezig plezier te maken.”

“Als je met kinderen werkt, weet je hoe gefrustreerd ze kunnen raken. Per slot van rekening blijven het kinderen. Zo vaak zie ik kinderen vaak enkel en alleen maar rijden voor die snelle rondetijd. Lukt het ze niet een goede tijd te rijden, dan raken ze gefrustreerd over zichzelf. Ik ken dat gevoel, weet hoe het is en kan hun gedachten lezen. Ik zat immers ooit in precies dezelfde situatie.”

“Toen ik op zestien- à zeventienjarige leeftijd op een professioneel niveau ging rijden”, herinnert Jacobsen zich, “reed ik rond met andere gastjes. Ik zag om me heen wat er mis ging en wat de ouders met hun kinderen deden; allemaal dingen die ik niet deed. Ik probeer nu de kinderen en hun ouders te helpen door ze in de juiste richting te sturen. Zo van: ‘ik heb dat ook meegemaakt, dus probeer het eens zus of zo’. Of: ‘je kunt het waarschijnlijk beter op deze manier aanpakken’.”

Gouden Gids

De meer ervaren cursisten die Jacobson begeleid hebben hem zelf zien racen, hebben zijn posts op social media gezien of zijn succes gedeeld met andere coureurs. “Ik heb een heel jaar lang met Sam Lochoff gewerkt en hem helpen doorontwikkelen tot een podiumfinisher – een winnaar”, zegt Jacobsen. “Door die successen ontstond veel aandacht voor mijn manier van coachen. Andere rijders wilden dat ook en er de vruchten van plukken.”

“Tussen de jongere kinderen waarmee ik werk zit er een aantal die echt supersnel zijn. Ik probeer mijn best te doen om ze in hun dromen te laten geloven en ze te helpen die werkelijkheid te laten worden. Uiteindelijk zouden terecht kunnen komen waar ik ook ben beland. Ik begeleid ze en niet alleen met racetraining op de motor. ‘Moeten we de overstap naar racen in Europa proberen?’, ‘Moeten we dit doen, of dat?’ Ik kan ze die input geven, omdat ik het allemaal al heb gedaan.”

Altijd bijspijkeren

Soms hebben cursisten wat extra hulp nodig wanneer het rijden toch niet van een leien dakje wil gaan: “Een van de kinderen die ik coach had een slecht weekend”, herinnert Jacobsen zich. “Hij zat er helemaal doorheen. Ik was erbij en hielp hem de focus terug te vinden en zijn crashes te vergeten. Ik heb exact diezelfde situaties meegemaakt. Het is zwaar. Je moet als rijder mentaal sterk zijn en anders zul je het moeten worden.”

Jacobsen groeit als rijder zelf ook nog steeds. Zo bestudeerde en kopieerde hij afgelopen tijd de agressie in het remmen van 2021 Superbike Wereldkampioen Toprak Razgatlıoğlu, die bekend staat om zijn stijl waarbij remt met het achterwiel in de lucht. “Wanneer de achterkant zo omhoog komt”, weet Jacobsen, “heb ik zowel serieuze remvertraging en tegelijkertijd ook meer vertrouwen in de voorkant. Zodra het achterwiel dan weer naar landt, rol ik de motor zo de bocht in, zonder glijden.”

“Als ik met een slide de bocht inga, heb ik moeite de apex te raken. Ik werk daar veel aan in trainingen met de Ohvale minibike. Er waren dit jaar een paar MotoAmerica-circuits met tweedeversnellingsbochten waar ik die remtechniek met een zwevend achterwiel toepaste op de BMW. Zo sneed ik bocht-12 van het Brainerd-circuit aan en in de slotfase zat ik bij de voorste mannen. Het gaf me veel vertrouwen met de voorkant van de motor, waardoor ik mijn apexen precies goed kon raken.”

Rijtechnieken die Jacobsen met lichtere motoren ontwikkelt op kartcircuits, hebben een direct verband met wat Jacobsen doet in de MotoAmerica-competitie op zijn 200+ pk Superbike. “Snellere, meer ervaren rijders kunnen oefenen op een Ohvale of 450cc supermoto”, vertelt hij. “Als ze begeleiding nodig hebben, kan ik ze dit soort dingen wel leren.”

Doelgericht werken

Jacobsen wil zijn cursisten een gevoel van doelgerichtheid bijbrengen en lichamelijke fitheid is daar een essentieel onderdeel van. Zelf brengt Jacobsen in de aanloop naar een raceseizoen dagelijks tweemaal één à twee uur door in de gym. Hij gelooft in de opbouw van cardio als basis en gaat dagelijks minstens acht kilometer hardlopen of een uur wielrennen. Ook biedt hij zijn cursisten voedingsschema’s aan.

Bovenal is het plezier dat Jacobson in het werken met anderen heeft overduidelijk. Om ze te zien uitgroeien tot betere rijders. Sommigen hebben meer succes dan anderen, maar iedereen steekt iets op, wat voldoening geeft. “De meeste cursisten staan echt open voor verandering”, weet Jacobsen. “Ik werk met een aantal kids uit de MotoAmerica Mini Cup en die zijn echt heel snel. Coaching heeft mij – en hen – dus echt al wat opgeleverd.”

Leer alle REV’IT! rijders kennen

PJ Jacobsen is slechts één van een selecte groep coureurs die het merk REV’IT! vertegenwoordigt in de meest vooraanstaande raceklassen wereldwijd, waaronder MotoGP, WorldSBK en MotoAmerica. Leer alle gedreven, professionele coureurs uit de REV’IT! familie beter kennen.