Gratis verzending en retour vanaf €99,-
Posted in: Mensen, Reizen, Community

Motorcycle Cities, Brooklyn Deel 2

Motorcycle Cities, Brooklyn Pt. 2

Brooklyn (slot)

Rijd mee met Jonathan Wieme, de man achter Motorcycle Cities, tijdens zijn belevenissen in Brooklyn, New York, en ervaar met hem pure motorcultuur.
Red Hook en Carroll Gardens

De volgende etappe leidt me naar Red Hook, een van de oudste buurten van Brooklyn die volledig van de rest van de wijk gescheiden is en uitsluitend per buslijn te bereiken. De buurtnaam is rechtstreeks afgeleid van het Nederlandse ‘Rode Hoek’; je hoeft niet veel verbeeldingskracht te hebben om daaruit te concluderen dat het een ruige buurt was, een ideaal grondgebied voor gangsters als Al Capone en drugsdealers. Lang daarvoor was Red Hook een import-export handelscentrum met pakhuizen vol katoen, graan, brandbare vloeistoffen als terpentine en benzeen en ieder ander denkbaar materiaal waar maar handel in zat.

De unieke locatie in de haven van New York wist ook zware industrie aan te trekken die behoefte had aan een strategische positie bij de droogdokken, om daar ruwe materialen binnen te halen en afgewerkte producten weer in te schepen. Zelf wil ik me focussen op wat er zich hier vandaag de dag afspeelt; Red Hook kent een hoge concentratie werkplaatsen en motorshops. Zoals het fraaie Union Garage NYC, Italiaanse custom bouwers zoals Moto Borgotaro en Moto Pistole, de super getalenteerde Japanner van Keino Cycles, het onvermijdelijke Brooklyn Motor Works en de kleine Vespa-zaak Scooter Bottega.

Union GarageEen geschikt startpunt in deze wijk, of misschien wel in heel Brooklyn, is Union Garage aan Union Street. Deze straat verbindt een van de grootste stadsparken, Prospect Park, met Upper Bay, in het bijzonder Buttermilk Channel, tussen Brooklyn en Governors Island. De shop die door voormalig journalist Chris Lesser en twee vrienden werd opgericht, ligt bijna aan het einde van de straat, of aan het begin, afhankelijk van waar je staat. Union Garage verkoopt het hogere segment kwaliteitskleding en -accessoires, waarbij de technisch en uiterlijk meest prominente merken vertegenwoordigd worden. Weliswaar zijn er talloze modegerichte bouwers, werkplaatsen en shops, maar serieuze specialisten in technische, veilige kleding met echt goede service en advies zijn veel moeilijker te vinden. In heel NYC, met alle vijf de counties samengenomen, vind je misschien maar een stuk of vier-vijf van dit soort echte specialisten.

Union Garage opende zijn deuren in 2012, maar Chris’ avonturen dateren van veel eerder. Aangevuurd door zijn huidige buurman Peter Boggio van Moto Borgotaro, begon Chris zijn professionele leven als leerling-monteur in de tweewielerwereld. Peter is specialist in BMW, Ducati, Laverda, Norton, Moto Guzzi en Triumph, maar een zonderling figuur in de vintage motorwereld. Als je hem wilt ontmoeten of spreken: kansloos. Iedere media-aanvraag voor een interview wuift hij weg. Geen wonder dat hij zijn zaak slechts één uur per week openstelt voor publiek om zich te kunnen blijven concentreren op zijn werkzaamheden. Peter is erger dan Daft Punk… en tegelijkertijd minstens zo goed. Chris geeft grif toe dat hij Peter vijf jaar lang achter zijn vodden heeft gezeten om eens een promovideo te maken, wat hem uiteindelijk lukte. Zoek maar eens op internet naar de korte film van Robert Serrini, genaamd ‘Moto Borgotaro - The 1979 Moto Guzzi Le Mans’.

Terug naar Union Garage. Onder de knappe collectie merken vinden we veilige en stijlvolle investeringen als REV’IT! en Aether. Daarnaast is het een van de weinige adressen waar je Belstaff vindt en waar lokale en minder bekende merken aan bod komen, zoals Lost Worlds, een merk met paardenleren jassen. Ook werkt Union Garage samen met Vanson Leathers voor leren jassen. Naast jassen, biedt de shop alle soorten helmen zoals Bell, Biltwell, Schuberth en Shoei. Voor overige lichaamsdelen heeft Union Garage onder andere Stylmartin, Mission Workshop, TCX, Sidi en Schott in de collectie.

Qua klantenkring bestaat 20% uit onervaren motorrijders die nieuw zijn in de motorwereld. Ze zoeken een complete outfit, maar weten niet precies wat ze nodig hebben. Het merendeel van deze instappers bestaat uit studenten, architecten, fotografen en andere types met een creatieve achtergrond, die allen op zoek zijn naar een coole attitude. Chris en zijn team geven deze klanten advies in het vinden van de beste balans tussen look, veiligheid en kwaliteit, uiteraard afhankelijk van hun speciale wensen en behoeften.

Aan het einde van de rondleiding neemt Chris me mee naar een ruimte boven, waar hij onder een stoffige tafel een machine vandaan tovert die het midden houdt tussen een bandschuurmachine en een DeLorean, die kar uit de film Back to the Future. De machine is nog een prototype en ontworpen om de duurzaamheid en sterkte van motorfietsonderdelen en -accessoires te testen. In tegenstelling tot Europa, bestaan in de VS geen normen en officiële goedkeuringseisen voor motoraccessoires.

Uiteindelijk wil Union Garage onder de eigen naam zelf motoraccessoires gaan produceren. Deze machine zal dan aangewend worden voor onderzoek & ontwikkeling om garant te kunnen staan voor de kwaliteit en duurzaamheid van hun producten en materialen, zodat ze zich kunnen meten met soortgelijke accessoires van andere merken. Misschien dat de Union Garage-standaard ooit de nieuwe maatstaf wordt. Over ambitie gesproken.

Moto PistoleUnion Street in Brooklyn is de bakermat van veel verschillende kleine werkplaatsen. Aan het einde vind je op nummer 65 Scooter Bottega, een adres met expertise om je Vespa of scooter te laten onderhouden. Op nummer 97 zit het al eerder genoemde Moto Borgotaro, maar daarbinnen zit een tweede specialistisch Italiaans zaakje: Moto Pistole van Tyler Lunceford.

Tyler onderhoudt en bouwt voornamelijk Ducati’s. Om genoeg ruimte over te houden om de benen te strekken en zijn werk te verdelen, beperkt Tyler zich tot de riem aangedreven Ducati’s, dus feitelijk alle modellen vanaf het Pantah-blok van de vroeg jaren tachtig. Peter op zijn beurt doet het onderhoud aan de koningsassers van Ducati, zoals de beroemde 750 SS uit de mid 70’s.

Maar hier foto’s maken, no way. Terwijl Elle Magazine en Vogue China hier deze week nog op bezoek zijn geweest. Lekker dan. Dan maar een gesprek aanknopen met Tylor die niet te beroerd is om in zijn werkplaats tijd aan mij te besteden en te vertellen over zijn betrokkenheid bij de motorscene in Brooklyn. Voor hem begon alles met Ducati’s in Oregon, eerst als klant, later als een leerling-monteur. Hij is geen zelfbenoemde monteur of bouwer, eerder iemand die diepgaande technische opleidingen heeft gevolgd en sleutelervaring opdeed bij de besten. In 2007 verhuisde hij naar New York City, waar hij aan de slag ging bij een Ducati-dealer.

Maar de tijd zat niet mee, waardoor hij afscheid moest nemen van de dealer. Tijd dus om zijn eigen ding op poten te zetten. Hij landde in Red Hook en vestigde zich een paar jaar later definitief in Union Street, naast Peter.

Sindsdien lopen de zaken op rolletjes en zit zijn agenda een half jaar vooruit geboekt. Zo jongleert hij tussen onderhoud, reparaties en custom bouw. Voor het idee: jaarlijks zet hij zo’n drie-vier custom projecten op het asfalt, zowel persoonlijke projecten als particuliere opdrachten.

Niettemin is er tussentijds het een en ander veranderd; ben je van plan NYC aan te doen na dit verhaal, grote kans dat je Tyler niet in Brooklyn zult treffen. Inmiddels is hij verhuisd naar Edinburgh, Schotland, de geboortegrond van zijn vrouw. Gelukkig kunnen Europeanen en Schotten gebruik maken van Tylers diensten; hij werkt aan de andere kant van de grote plas gewoon door aan zijn passie en met Ducati. Wordt dus vervolgd.

Keino CyclesWe leven in een wereld waar garages en bouwers als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar alleen tijd kan de mannen van de knapen scheiden. Keino lijkt hier al een eeuwigheid te zitten; en dat wil hij graag zou houden, weet hij me te vertellen.

Keinosuke Sasaki, beter bekend als Keino, is geboren in Aichi en getogen in Fukuoka, Japan. Het startschot voor zijn levenslange toewijding valt als hij zijn been verbrandt aan de uitlaat van zijn vaders motorfiets. Die actie moet dus een diepe indruk op hem hebben achtergelaten. Op latere leeftijd gaat hij werken aan de lopende band bij Mitsubishi, maar weet genoeg geld te sparen voor een enkele reis Verenigde Staten, waar hij zich in 1998 begint te bekwamen in het sleutelen. Voor hem is het een unieke gelegenheid om zijn droom na te streven en uit te groeien tot motorbouwer. Keino heeft al snel in de gaten dat de sleutel tot het succes niet bestaat uit het vervangen van een paar spiegels en het poetsen van verchroomde delen, dus na korte tijd begint hij samen met zijn vriend Paul Cox – die vooral aan Harley-Davidsons werkt - het vak te leren bij een dealer in Manhattan met niemand minder dan Indian Larry als mentor.

In 2007 besluit Keino zijn eigen weg te gaan en eigen projecten aan te pakken. Inmiddels is hij gevestigd in Van Dyke Street, waar hij vorm koppelt aan functie, zoekend naar de perfecte harmonie tussen elk onderdeel en ieder detail op zijn motoren. De motor is uiteindelijk ‘gewoon maar’ een vervoermiddel, dus het gebruiksdoel moet altijd voorop blijven staan. Ondanks zijn terugkerende minimalistische benadering, wil hij liever niet te halsstarrig vasthouden aan een bepaalde stijl. Keino’s motoren zijn gewoon wat ze zijn.

Sasaki werkt niet alleen aan Harley-Davidsons; in zijn garage loop ik ook andere merken tegen het lijf, zoals Triumph, Yamaha en Vincent. Wat Vincent betreft trekt Keino’s ‘Widow Jane’ mijn grootste aandacht. Die machine intrigeert me omdat Vincent customs zeer ongebruikelijk zijn. Daarvoor zijn de machines te mythisch en (veel) te kostbaar; beter bekend staan ze om de astronomische bedragen waarmee ze op veilingen van de hand gaan. Keino wilde het frame onaangeroerd laten en deze beperking voor lief nemen. Ook al is de Vincent als eindresultaat een custom, hij kan eenvoudig weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht worden. De naam ‘Widow Jane’ tot slot is niet alleen de naam van de machine, maar ook die van een whiskeystokerij, een paar blokken verderop.

VAX MotoMijn trip is bijna ten einde en vreemd genoeg begint er het een en ander te veranderen. Ik leg makkelijker contacten en mijn referenties en eerdere contacten openen deuren in een sneller tempo. Ik raak in de ‘swing of things’; ontmoetingen en plekken worden extra bijzonder en intrigerend.

Ik ga langs bij VAX Moto, een opslagplek, motorstalling en nog veel, veel meer. Echt een plek waar pareltjes verborgen liggen en sterke verhalen worden verteld. Mensen komen hier om gebruik te maken van de ruimte en voor het onderhoud dat eigenaar Justin uitvoert.

Niet alleen kun je je motor er stallen, ook kun je het aanwezige gereedschap en de werkbank gebruiken, of gewoon rondhangen met zielsverwanten. Koud bier is altijd voorhanden, net als gasten die een verhaal te vertellen hebben of je een handje willen helpen. Maar bovenal is het een plek waar mensen hun motoren stallen. Wil je je motor meerdere maanden schoon, warm en pico bello stallen, dan ben je $115,- per maand kwijt.

Heb je thuis geen ruimte en wil je 24/7 bij je motor kunnen om bijvoorbeeld onderhoud te plegen, dan kost het je maandelijks $265,-. Je kunt geen jaarlidmaatschap nemen, wel maandelijkse betalingen doen met een minimum van zes maanden om overtollig gebruik van gereedschap en onderhoud te voorkomen. De diversiteit hier met alle soorten merken, motortypes, mensen en culturen verrast me. Je vindt hier zelfs motorfietsen die nog minder waard zijn dan een maandtarief, maar het feit dat zo’n oud barrel een eigenaar heeft, maakt deze plek van onschatbare waarde.

Tim HarneyNa de kennismaking met Oscar, de ruimtevaartstudent, heb ik zowaar nog een favoriete gozer ontmoet. De naam is Tim Harney, de ontmoeting kort, want pakweg 3-4 uur voor mijn vlucht huiswaarts. Ik had je toch gezegd dat alles steeds maar interessanter begon te worden? In werkelijkheid zou ik wel drie maanden bezig kunnen zijn om de complete motorscene van Brooklyn uit te pluizen.

Je hoeft geen uithangbord te hebben dat van drie straten verderop in een hippe buurt te zien is, of prat te gaan op 80K+ volgers op Instagram om hier in de belangstelling te staan. Als bijna iedereen die je in Brooklyn tegenkomt over die ene persoon praat, dan weet je dat je een grote vis aan de haak hebt.

Tim is meer dan vijftien jaar aan het sleutelen en klungelen, acht jaar geleden werd het zijn beroep. Pas 2-3 jaar geleden werd zijn zaakje winstgevend, om maar aan te geven dat dus niet alles van een leien dakje ging. Wil je de kost verdienen, dan moet je die ene niche vinden, compromissen leren sluiten, je ego opzij zetten en jezelf een slag in de rondte werken om iets van een reputatie op te bouwen. Precies dus de dingen waar Tim al vijftien jaar aan werkt, die hij heeft bereikt en die hij in stand houdt.

Zijn niche, dat zijn oude BMW’s. In zijn werkplaats vind je geen Japanse of andere te toegankelijke, populaire modellen, om dezelfde reden dat je geen Fiat Punto in een Ferrari-garage zult aantreffen, toch? Zijn klanten bestaan voornamelijk uit jonge ‘Wolves of Wall Street’. Dikke portemonnees, op zoek naar authenticiteit, ook al betekent geld niet alles. Jaarlijks werkt Tim gelijktijdig aan zo’n tien motoren, afhankelijk van de staat van de motorfiets en het te verwachten werk.

Tussen klantenfietsen door, houdt hij zich ook met eigen projecten bezig; die vullen in zekere zin zijn portfolio. Deze machines exposeert hij op shows, tijdens competities en soms in magazines. Zo ook tijdens de laatste Brooklyn Invitational waar hij zijn BSA uit 1951 presenteerde.

Geheel in lijn met zijn werkethiek, schuwt hij het niet om zomaar bakken cash en $10K voorschot af te wijzen, afkomstig uit de gevulde zakken van een voortvarende klant. Respect moet je tonen. Door het aanvankelijk aanbod in de wind te slaan, zal dezelfde klant een volgende keer met een wat nederigere mindset naar hem toe komen.

Maar als uiteindelijk de stemmingswisselingen blijven terugkomen, kan de klant zomaar besluiten dat de kleur hem niet bevalt. Dan zit je klem. Op zo’n moment moet je jezelf de juiste vragen stellen, een stap terug doen en de situatie vanuit een zakelijk perspectief overzien, om zo toch nog het juiste compromis te kunnen sluiten.

Een ‘fuck you’ kan wel eens vallen, maar Tim kiest altijd voor onderhandeling en is dan de beroerdste niet om de kleur te veranderen in ruil voor een zware envelop. Als de klant toestemt, is iedereen weer even goede vrienden. Tim weet dat dergelijke concessies gedaan moeten worden om aan de wensen van de klant tegemoet te komen. Maar het meeste plezier vindt hij in de perfectie van zijn producten, het overtreffen van verwachtingen en het blijven streven naar het ideale resultaat. Per slot van rekening ben je zo goed als je laatste klus….

Williamsburg & Greenpoint

Williamsburg and Greenpoint are located north of Brooklyn. Historically working class, these neighborhoods are now packed with galleries, artists’ studios, and craftsmen of all kinds. Hipster culture and trendy-savvy crowds are also welcomed here.

No wonder there’s a hefty concentration of garages and bike-related shops such as Jane Motorcycles, Café Moto, Brooklyn Moto and, up north in Greenpoint, just past the border with Williamsburg, the legendary Indian Larry, Works Engineering, MotorGrrl and Genuine Motorworks’ shop. Let’s dig a bit deeper.

Union Garage

A starting point in this neighborhood, and even maybe in Brooklyn, is here at Union Garage, on Union Street. Union Street, which connects one of the largest parks in town, Prospect Park, to Upper Bay, or more specifically the Buttermilk Channel, between Brooklyn and Governors Island. It is almost at the end of this street - or at the beginning depending on where you stand - that this shop, founded by a former journalist, Chris Lesser and two of his friends, is located. Union Garage sells high quality gear and accessories. The best brands, aesthetically and technically, are represented here. Ultimately, there may be a lot of fashion-oriented builders, garages and shops, but specialists in technical and safety gear, providing a real service and giving valuable advice, are much rarer. There may be only four or five of them throughout all New York City, the five boroughs combined.

Union Garage opened in 2012, but Chris’ adventure began much earlier. Inspired by his current neighbor, Peter Boggio from Moto Borgotaro, Chris started his professional life as an apprentice mechanic in the two-wheels business. Peter is an alien in the vintage mechanical world, a BMW, Ducati, Laverda, Norton, Guzzi, and Triumph specialist. Impossible to meet him, impossible to speak with him. He turns down all media requests and does not give interviews. Consequently, he officially opens the shop to the public one hour per week to concentrate on his work. Worse than Daft Punk ... but as good as Daft Punk. Chris confesses that he has been pushing him to make a promo video for five long years, successfully though. Feel free to search the web for Robert Serrini’s short film entitled "Moto Borgotaro - The 1979 Moto Guzzi Le Mans."

Back to Union Garage... A nice selection of brands is available here. Some safe bets such as REV’IT! and Aether. They’re also one of the few places to sell the Belstaff protection range, and they don’t hesitate to promote more local and less known brands, such as Lost World of Queens, a brand of horse leather jacket, or to collaborate and co-brand the Vanson Leather jackets. Alongside jackets, you'll find all kinds of helmets such as Bell, Bitwell, Schuberth, and Shoei and other brands, like Stylmartin, Mission Workshop, TCX, Sidi, and Schott.

About the customers, 20% of them are inexperienced riders and new to the motorcycling world. They want the full gear without really knowing what they really need. Most of them are students, architects, photographers, from a creative background, all in search of a cool attitude. Chris and his team are here to advise them and help them find the best balance between looks, safety and quality, depending on their particular needs and desires.

At the end of the 'tour,' Chris takes me to a small room upstairs... and from under a somewhat dusty table, pulls out a kind of machine, something between a belt sander and a DeLorean, straight out of a Back To The Future movie. This machine, still a prototype, is designed to test the durability and quality of parts and accessories for motorcycles. Knowing that in America - unlike in Europe - there are no standards or official approvals for motorcycle accessories.

The idea or the will of Union Garage is eventually to produce their own motorcycle accessories, under the brand’s name. The machine will be used for research and development, in order to guarantee the quality and durability of their products and materials, and allow them to compare the same type of accessories with other brands. One day, perhaps, the Union Garage standard will become the standard. Speaking of ambition...

Moto Pistole

Union Street in Brooklyn is the home to many different small garages. At the very end of it, at No.65, there’s Scooter Bottega, where you will find all the expertise you need to service your favorite Vespa or scooter. At No.97, I had already introduced you to Moto Borgotaro, but in that same place, there is this second specialized Italian garage... Tyler Lunceford’s Moto Pistole.

He works, maintains, and builds mainly Ducati. In order to have enough room to stretch and split work fairly, Tyler looks after the belt-driven cam Ducati, like my 750 Sport for example. One could say, everything from 1980s Pantah engines. While Peter services the bevel-driven cam Ducati. So the famous 750 SS from the 70s, for example.

No photos here either... Elle magazine and Vogue China have already paid a visit here this week ...ugh. But let’s go back to Tyler, he does not hesitate to give me a little bit of his time and to welcome me into his garage, to tell me his story and his involvement in Brooklyn’s motorcycle scene. It all started at Ducati in Oregon. First, as a customer, then as an apprentice. Several years, diplomas, and certifications later, he officially became a Ducati mechanic. Not a self-proclaimed mechanic or builder, but one who received thorough training and acquired skills from the best. In 2007, he moved to NYC and began working at a Ducati dealer.

But times were tough, he had to leave the dealership, and so, it was time for him to start his own thing. He settled down in Red Hook. A few years later, he moved in permanently in Union Street, next to Peter.

Things have been going rather well since then, his order book is full six months in advance, and yet he manages to juggle between maintenance, repairs, and custom building. To give you an idea, he releases 3 to 4 full builds per year. Both private commissions and personal projects.

But… things are changing. If you go to New York after reading this, there’s a risk you won’t find Tyler in Red Hook. He’s moved to Edinburgh, Scotland with his Mrs. who’s from there. That said, Europeans and Scotsmen will have the opportunity to use Tyler’s services, as he continues to live his passion and work on Ducati. To be continued...

Keino Cycles

We live in a world where all kinds of garages and builders are rising up fast. But only time can separate the men from the boys. And Keino, it seems, has been here forever. And he’s here to stay. Let me tell you his story...

Keinosuke Sasaki, known as "Keino," was born in Aichi and raised in Fukuoka, Japan. Burning his leg on his father’s motorcycle must have left quite an impression: the beginning of a lifetime dedication. Later, working on a Mitsubishi production line, he managed to save some money to finance a one-way ticket to the United States where he started to train as a mechanic in 1998. It was a unique opportunity to pursue his dream and become a bike builder. Keino quickly understood that changing a couple of mirrors and polishing chromes was definitely not the key to success, and after a short episode in a Manhattan dealership, he learned the trade with his mentor, Indian Larry and his friend Paul Cox, mostly working on Harleys.

This great story goes on until 2007, when he decided to follow his own path and projects. Today, you’ll find him on Van Dyke Street, where he combines form and function, looking for the perfect harmony between each single part, each detail on his motorcycles. The bike is just a vehicle, so the sense of purpose must always prevail. Despite a recurrent minimalist approach, he prefers not to stick too much to a particular style. His bikes are just what they are.

Now, he’s not only working on Harleys. In his garage, I come across brands like Triumph, Yamaha, and Vincent. Talking about Vincent, this “Widow Jane” got all my attention. It intrigues me because custom builds are pretty uncommon on a Vincent. They are too much of a myth, way too expensive, and are mainly known for skyrocketing records in the auctions sales. With this one, Keino wanted to keep the frame as it was, and to work with this limitation. Even if the final result comes out as a real custom, it can easily go back to stock condition. The “Widow Jane” then. The name of the bike, but also the name of its owner’s company. A whiskey distillery located a few blocks down the street.

Vax Moto

My trip is almost coming to an end, and funnily enough, things are starting to change from this point on. Connections are made more easily, my references and previous contacts help to open doors faster. I’m getting into the swing of things. From there on, meetings and places become even more unusual and intriguing.

I pay a visit to VAX Motorcycle. It’s a storage place, a parking for bikes, and much more. A place where pearls are hidden and stories are told. People come here to use the space and service provided by Justin, the owner.

Besides parking your bike, you can come here to use the tools, the workbench, or just hang out with the community. There is always cool beer available and people around to give you a hand or share a story. Here, people are essentially looking for a place to park their bikes. If you’re thinking about leaving it there for the winter or several months, it will cost you $100/month. It will be kept nice and warm, and at the top of the tower.

If you don’t have room at home and you need 24/7 access to your bike, as well as oil changes and maintenance, it will cost you $215/month. There’s no annual membership, here you pay by the month (with a minimum 6 months commitment to prevent excessive use of services and tools). I was really surprised about the diversity here. All makes, all types of bikes, people, and cultures are represented. There are even bikes that are worth less than a month rent, but the fact that this 'piece of crap' belongs to someone, makes it invaluable.

Tim Harney

Talent alert. After meeting Oscar, the space engineering student, here’s another favorite of mine! Tim Harney. It’s a quick meet, 3 to 4 hours before my flight back home - didn’t I tell you things were getting more and more interesting? Really, I’d need three months or more to go through the entire Brooklyn's motorcycle scene.

When there is no visible sign from three blocks away in some hip neighborhood, or 80K+ followers on Instagram, but when almost everyone you met in Brooklyn talks about him… you know you’re meeting someone big.

Tim has been dabbling with mechanics for over 15 years, but it became his profession 8 years ago. The business became profitable about 2-3 years ago. This was no smooth sail. To earn one’s living, one must find his niche, learn to compromise, put his ego aside, and work hard to build a reputation. All these things that Tim has been working on and achieved, and maintained over the last 15 years.

His niche is the old Beemers. In his garage, there are no Japanese or any other too-accessible and popular models - you wouldn’t expect to find a Fiat Punto in a Ferrari garage, right? His customers are mainly young wolves of Wall Street. Big wallets looking for authenticity, even if money isn’t everything. Tim works simultaneously on about ten bikes a year, depending on the condition of each bike and the work to do on it.

Between customers’ requests, there are also his personal projects, his portfolio in a way. He exhibits them during shows, contests, and sometimes in magazines. Just like during the last Brooklyn Invitational where he presented his 1951 BSA.

Faithful to his work ethos, he doesn’t hesitate to push back on a prospective client who may offer a wad of cash and a $10,000 deposit, but show little respect. Refusing the initial offer means that same client might come back later with a more humble mindset. And the project could start.

But towards the end, if mood swings come back, the client might decide he doesn’t like the color after all. Ouch. We’re stuck again. That’s when one must ask himself the right questions, take a step back and look at the situation from a business point of view, in order to reach the right compromise.

An “f you” might be in order, but Tim always chooses to negotiate and offers to change the color again for a hefty envelope. That’s right. The customer agrees and everyone is happy. Tim knows these compromises must be made, in order to cater for his customers’ desires. But he finds his enjoyment in the excellence of his work. To go beyond expectations, to keep aiming for the perfect outcome. Because after all, you’re only as good as your last job.

Coney Beach… of Bitch?

In flink wat werkplaatsen wordt het businessmodel bepaald door de huidige koopkracht en de wens om hoge piefen uit Manhattan in de zaak te krijgen. Niet echt verrassend. Dit soort gasten zijn niet geboren met de ziel van een echte motorrijder en de nederigheid die daaruit voortvloeit.

Vaak worden de hotshots de motorscene in gedreven om een trend of modebeeld te volgen. Daarom kan het net zo schadelijk zijn als deze trend stopt, als dat ‘ie gewoon door blijft gaan. Maar geen zorgen, zoiets zal op korte termijn niet gebeuren; een natuurlijke selectie zal het werk doen. Zoals Keino zegt: ‘De tijd zal het leren’. Net als in iedere cyclus zullen de opportunisten als eerste van boord stappen. Ik hoop in ieder geval dat alle goede mensen die ik heb ontmoet wel aan boord blijven en de wind in de zeilen blijven houden.

 

Deze aflevering van Motorcycle Cities is opgedragen aan alle slachtoffers van de aanslagen in Brussel, Istanbul, Parijs, Ankara en aan alle anderen die het leven lieten door terreur van Islamitisch Staat.

Allemaal steden, allemaal mensen, getroffen door haat en terrorisme.

Denk aan degenen die je liefhebt, vergeet ze niet.

Tekst & Afbeeldingen:

Jonathan Wieme

De man achter Motorcycle Cities. Dit is een onafhankelijk uitgegeven magazine dat we toevallig tegen het lijf liepen op een zaterdagmiddagwandeling door Antwerpen.

Meer lezen, meer inspiratie.

Wil je meer verhalen lezen vanuit het hart van de urban motorscene, over bouwers die de toekomst vormgeven en de mensen die erin vertoeven? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Bewonder en lees de overige journaals en mis ons niet op Instagram @revit_urban