Gratis verzending en retour vanaf €99,-
Posted in: Mensen

Training Day: Lessen in de Woestijn

Training Day: Lessons in the Desert
De Hitte te Lijf met de Angst voor Ogen
Als je de vierdelige serie Chasing Light hebt gezien, dan zul je wel bekend zijn met de custom rood-witte luchtgekoelde BMW G/S die in deze Journals een prominente rol speelt. In eerste instantie had de multi-getalenteerde REV’IT!-ambassadeur Gregor Halenda zijn bevriende motorbouwer en fotograaf Matias Corea uitgenodigd voor bovengenoemd Chasing Light avontuur. Matias is de drijvende kracht achter Myth Motors en als zodanig de geestelijke vader van die opvallende R80G/S eigenbouw.

Helaas ging voor Matias op het allerlaatste moment een streep door het avontuur en moest hij een invaller op pad sturen. Een gebroken enkel vlak voor het vertrek met Gregor & co. om op jacht te gaan naar het illustere ‘magic hour’, gooide roet door het eten.

Gelukkig voor Matias is Gregor ook een begenadigd off-road rijinstructeur. Dus nam hij de handschoen op om Matias’ zelfvertrouwen op te vijzelen nadat deze weer fysiek hersteld was van zijn blessure. Een ideale gelegenheid eropuit te trekken, met wederom het nodige verbluffende avontuur, dwars door in de woestijnhitte op de ruige en rauwe grens tussen Californië en Arizona.

Tekst: Gregor HalendaMens versus Zand

Matias was gespannen. Hij wilde er niet voor uitkomen, maar zijn angst was voelbaar: de angst voor zand, welteverstaan. Zand is een duivelse veelvraat; het voedt zich gulzig met pk’s, energie, grip en enthousiasme. Een betere manier om met een persoonlijke training je angsten te overwinnen dan in de droge hitte van Arizona, bestaat gewoon niet.

Als je oog in oog komt met je angsten, blijken ze vaak zo angstaanjagend niet meer. Maar voor Matias, herstellende van een gebroken enkel eerder in de zomer, was de angst wellicht wat urgenter. Eerst terug naar het fysieke ongemak.

Gebroken, maar Gedecideerd

Matias brak zijn enkel op de dag voor ons vertrek richting een waanzinnig avontuurlijke trip door oostelijk Oregon. Niet alleen was zijn zelfvertrouwen geknakt, ook zou hij maandenlang geen motorfiets meer aanraken.

Nu laat hij zich niet zomaar uit het veld slaan, dus al tijdens zijn herstel gooide Matias een balletje op voor een privéles. Nu geef ik les in technisch off-road rijden, dus was dit het perfecte excuus een warme plek op te zoeken en het vertrouwen te herstellen dat hij onderweg was verloren.

Warming-up naar de Woestijn

We overwogen Mexico, Californië en Arizona, om uiteindelijk onze pijlen op Yuma, Arizona te richten. Een locatie die door de grote verscheidenheid in landschappen als perfecte voorbereiding zou kunnen fungeren voor Matias’ reis naar Afrika. REV’IT! stuurde ons prototypes van de Cayenne 2 outfits als testkleding in de zinderende temperaturen in het immense, lege landschap. Met ochtendtemperaturen vlakbij het vriespunt en middagkwik tegen de 38 graden Celsius, was het ruige, desolate en weinig vergevingsgezinde Yuma precies wat we wilden.

We vertrokken in de ochtendkou met middenlagen aan, die uitgingen toen we de snelweg verruilden voor ongemarkeerde 4x4-routes. Een droog, stoffig karrenspoor kronkelde zich een weg over rotsige, met cactussen bedekte heuvels en diepe, met kiezels gevulde beken. Ons doel: de balans terugvinden. En de saguaro cactus.

‘Ons doel: de balans terugvinden. En de saguaro cactus.’
Basisvaardigheden

De twee basisvaardigheden om dikke off-road machines te rijden zijn balans en grip. We begonnen met het evenwicht. Neem allereerst een actieve houding aan. De kunst van het staan, bewegen en gebruik van je gewicht om dynamisch te rijden, leer je het beste met stilstaande oefeningen, gevolgd door rijden achter de instructeur aan. Door het stof heen kijkt Matias toe, terwijl ik op de voetsteunen sta en de motor trek en duw om evenwicht te bewaren. Ik zie hem zwoegen in mijn spiegels, vechten en vervolgens zijn balanspunt vinden. Ons tempo is voor hem vlot genoeg om gefocust te blijven, en traag genoeg om zich niet af te laten leiden door de snelheid.

Ik wil Matias laten ploeteren, maar wel de vooruitgang laten voelen. Even later zie ik meer ontspanning in zijn bewegingen komen; ze worden smooth. Ah, dat gaat al beter. We stoppen om water te drinken in de schaarse schaduw van de woestijn en ik zie Matias glimlachen. Zijn zelfvertrouwen groeit. We hebben er schik in en rijden de luchtgekoelde BMW’s als de Dakar rally-machines waar ze van afgeleid zijn.

Grip & Flow

Na de grindbeddingen en de rotsige 4x4-sporen, was het moment daar om de grip en tractie bij de horens te vatten. Op de Glamis, een van de grootste zandduinen in de Southwest, wordt Matias geconfronteerd met zijn ultieme zandduinnachtmerrie. Maar gelukkig heeft hij de grondbeginselen van evenwicht nog in zijn hoofd zitten. De duinen bieden twee keuzen: weinig tractie of helemaal geen grip. Daarom brengen we onze bandenspanning omlaag en gaan we op weg.

Enkele uitputtende uren later, begon Matias de flow van de duinen onder de knie te krijgen. Duinen vreten namelijk paardenkrachten. Pas als je dit goed beseft, kun je je rijstijl hierop aanpassen om vervolgens duinen op en af te surfen zoals je op oceaangolven zou doen. De kick die Matias onderging bij het loslaten van zijn zandvrees, was voelbaar.

‘Matias begon de flow van de duinen onder de knie te krijgen.’
Alles Tezamen

Met de skills van evenwicht en tractie in de pocket, werd het tijd om alles samen te brengen. We vonden een steil, rul en rotsig 4x4-pad, dat nog wat extra angst inboezemde doordat het zorgwekkend slingerde langs de bovenkant van een nauwe kloof. Het was niet mijn bedoeling Matias de stuipen op het lijf te jagen, maar om hem de grondbeginselen waar we aan gewerkt hadden in de praktijk te laten brengen. Ik wist gewoon dat Matias dit pad de baas kon. Alleen hij wist dat zelf nog niet. Het zag er gevaarlijk uit en niet zonder gevolgen. We kwamen aan bij het startpunt, dronken gulzig uit onze waterzakken en daar gingen we.

Het pad begon eenvoudig genoeg, maar al snel volgde een aantal extreem steile beklimmingen, bezaaid met kleine en grote keien, grind, zand en treden. Even pauzeren of er mentaal te lang bij stilstaan zat er niet in. Op de intercom hoorde ik de twijfel in Matias’ stem: ‘Nee Gregor, ik denk niet dat ik dit aankan!’. Twee dagen geleden had ik hem misschien gelijk gegeven, maar deze dag ging hij uiteindelijk voor niets minder dan maximaal resultaat, behield hij zijn evenwicht en wist hij zijn achterband niet door te laten slippen.

De Top Overwonnen

Toen de BMW van Matias de top van de laatste klim bereikte, was er geen sterveling méér verrast en door het dolle heen dan Matias zelf was.

De vastberadenheid die hij op die top voelde, zat er altijd al in, maar nu heeft hij ook de vaardigheden en het daaruit voortvloeiende zelfvertrouwen. Veel succes in Afrika, makker!

Tekst:Gregor Halenda

Maak kennis met Gregor, een markante man – een manusje van alles, die zichzelf almaar opnieuw blijft uitvinden. Hij begon als fotojournalist, maar verbreedde zijn blik en werkgebied als custom motorbouwer en off-road instructeur. Daarnaast weet hij desgevraagd indrukwekkende pizza’s te bouwen. Lees meer over zijn eerdere avonturen via onderstaande links.

Chasing Light, een 4-deligeAdventure Travel Videoserie
Cayenne 2 Outfit
Voor Avonturen bij Hoge Temperaturen