Gratis verzending en retour vanaf €99,-
Posted in: Reizen

Earle Motors en het avontuur met de Alaskan

Earle Motors en het avontuur met de Alaskan
Professioneel auto-ontwerper Alex Earle is geen onbekende in het creëren van voertuigen met een met een specifiek doel. Normaal ontwerpt hij auto's voor grote Europese autofabrikanten, maar daarnaast maakt hij prachtige en op maat gemaakte motoren.
Het gesprek

We spraken hem na zijn recente avontuur door Alaska, waar hij ons Trench GTX Jack, de Globe GTX Broek, Kodiak GTX handschoenen en Discovery H2O laarzen heeft getest.

REV’IT!: Vertel ons iets over je ontwerpachtergrond; waar heb je het vak geleerd ... wat waren enkele van je creatieve invloeden?

Alex Earle: Het was een lange weg voor mij. Ik was ooit een landschapsarchitect, maar mijn officiële studie van industrieel ontwerpen begon in het Art Center College of Design in Pasadena, Californië. Het was daar dat ik kennismaakte met een aantal uiterst getalenteerde Porsche-creatievelingen zoals Tony Lapine, Grant Larson en Stefan Stark. Net als veel van mijn collega's, ben ik opgegroeid met het bouwen van Tamiya-modellen en geobsedeerd door de voertuigontwerpen van de Star Wars-filmfranchise. Pas toen ik aan het Art Center begon, realiseerde ik me dat ik een fatsoenlijk leven kon leiden door het gebruiken van mijn nerdachtige interesses.

REV’IT!: Zijn er specifieke artiesten of ontwerpers waar je inspiratie uit haalt?

AE: Mijn ontwerpheld is Burt Rutan. Hij is lucht- en ruimtevaarttechnicus en verantwoordelijk voor tientallen revolutionaire airframes en met name SpaceShipOne. Zijn begrip van composieten resulteerde in een revolutionaire ontwerptaal, ik hou van de pure, no Bullshit-esthetiek. Ik ben ook een fan van Jack Northrop, Ola Stenegard en Daniel Simon.

REV’IT!: Je Ducati Trackers hebben duidelijk een race-invloed. Race je zelf ook? Is het sportieve aspect ontstaan ​​door het ontwerp proces, of is het competitie element ontstaan ​​na het concept en ontwerp van de fiets?

Aanvankelijk was de Tracker puur bedoeld als een straatfiets met een hogere zithoogte voor persoonlijk gebruik. Ik was altijd aangetrokken tot het doel, proportie en authenticiteit van dirt-track racemotoren zoals de HD XR-750. Ik had een Ducati Monster 900 als mijn dagelijkse motor. Voor mij lag het voor de hand om een ​​flat track motor met 19-inch wielen van de Ducati L-twin te maken. De implementatie van het monocoque-ontwerp kwam door mijn opleiding tot autodesigner. Ik ben gewend om het oppervlak en volume te ontwerpen, in plaats van de typische op componenten gebaseerde benadering die normaal wordt toegepast op motorfietsen.

Ik denk dat het veel mensen aanspreekt. Veel mensen vragen me of ik werd beïnvloed door de Vetter Triumph. Ik had eigenlijk geen idee van het bestaan van die motor voordat ik de Tracker produceerde! Ik werd beïnvloed door de nieuwe VW kever die net was uitgekomen toen ik mijn ontwerp aan het voorbereiden was. Mijn product design ervaring zie je terug in het gladde oppervlak en de vorm van de randen van het ontwerp. Pas enkele jaren later werd de Hooligan flattrack klasse opgestart en begon deze klasse steeds populairder te worden, waardoor ik begon in te zien dat de motor ook tijdens wedstrijden gebruikt kon worden.

REV’IT!: Vertel ons over de Alaskan ... hoe is het concept begonnen?

In 2014 was ik verantwoordelijk voor het originele Ducati Desert Sled-concept. Ik was erg geïnspireerd door de woestijn racers die vroeger in Californië rondreden en ik was erg trots op de motor. Toen de motor op de markt kwam, kocht ik er een en begon ik aan mijn persoonlijke visie op het platform. Ik ben opgegroeid met wandelen en fietsen in de bergen en wilde een motorfiets die me in die omgeving zou ondersteunen. Dankzij de verbeteringen die Ducati aan de ophanging en het frame had aangebracht, kon ik me concentreren op het bereik, de bescherming, het comfort en vooral de andere maat wielen. Alaska zou het proefterrein zijn.

REV’IT!: Waaruit bestond het creatieve proces voor het ontwerp van de Alaskan? Waren er specifieke uitdagingen?

Normaal maak ik verschillende schetsen waarna ik een schaalmodel produceer dat daarna gescanned wordt. Van dat schaalmodel, zou ik daarna mallen maken. Voor de Alaskan maakte ik op de ouderwetse manier de tank / zadel / staart sectie, etc. allemaal met de hand. Ik gebruikte schuim en plamuurmiddel en hiermee vormde ik het ontwerp direct op de motor met schuurpapier, mijn blote handen, mijn bloed en zweet! Doordat het concept zo zichtbaar is op de motor, zijn alle ontwerpbeslissingen heel goed te bekijken.

Daarna was het meer een ergonomische oefening, wat geweldig was omdat ik volume kon toevoegen of weghalen terwijl ik direct op de motor zat om te zien hoe het voelde. Het was een fijn proces. De grootste uitdaging is beseffen wanneer je moet stoppen met schaven en snijden! Met meer tijd en middelen was ik waarschijnlijk veel langer doorgegaan.

REV’IT!: Hoe voelde het om de fiets aan het publiek te onthullen? Hoe was de reactie?

Het is altijd een opluchting om deze projecten te onthullen. Ik word meestal niet al te nerveus omdat ik weet dat ik het niet beter had kunnen doen. Het geeft een grote persoonlijke voldoening. Het grappige was dat ik de motor zelf nog niet helemaal af had gezien, dus het was ook voor mij een onthulling. Ik heb de laatste onderdelen op de motor gemonteerd terwijl de truck buiten stond te wachten om de motor op te halen. Natuurlijk zijn de meeste mensen die mij persoonlijk benaderen complimenteus ... en dat vind ik erg leuk! Ik heb veel positieve reacties gekregen, met veel vragen over het kopen van onderdelen of het doen van complete ombouw projecten. Veel mensen hebben opgemerkt dat de motor lijkt op een machine die zo uit de fabriek komt, dat is naar mijn mening het grootste compliment. Ik ben best trots.

REV’IT!: Hoe was het om op deze motor door Alaska te rijden?

Met de motor door Alaska rijden was echt fantastisch. Ik heb veel energie, geld en late nachten in het project gestopt. En gelukkig overtroffen de prestaties van de motor mijn verwachtingen. Er waren slechts een paar mechanische problemen, onze grootste zorg was het weer, de diepte van de rivieren die we over moesten steken... en of onze voorraad bier groot genoeg was om de avond door te komen. Onze REV'IT! uitrusting heeft zijn waarde echt bewezen tijdens deze reis. De GORE-TEX® waterdichtheid en ventilatie was zo effectief dat ik me geen enkel moment van ongemak herinner. We kwamen zware stortbuien tegen, onmiddellijk gevolgd door stoffige stukken, gevolgd door een modderige kapotgereden weg, uiteindelijk eindigend in uitgestrekte ijskoude sneeuwvelden. Ik waardeerde vooral de eenvoud en technische eigenschappen van mijn Trench GTX Jack en Globe GTX Broek. Ik hou van de ongecompliceerde functionaliteit en de minimalistische, tijdloze esthetiek. De technische eigenschappen van de kleding hebben ervoor gezorgd dat ik veilig, droog en comfortabel bleef. De hele outfit inclusief de Discovery Laarzen en de Kodiak GTX handschoenen was erg comfortabel.

Er waren slechts een paar mechanische problemen, onze grootste zorg was het weer, de diepte van de rivieren die we over moesten steken... en of onze voorraad bier groot genoeg was om de avond door te komen. Onze REV'IT! uitrusting heeft zijn waarde echt bewezen tijdens deze reis.
REV’IT!: Wat biedt de toekomst voor jou en Earle Motors?

Nadat de Alaskan was teruggekeerd van de gletsjermeren en ijskoude regens, heb ik de motor uit elkaar gehaald om enkele noodzakelijke reparaties te doen. Hij wordt momenteel opgefrist met een nieuw ontwerp geschikt voor warme en droge klimaten. In een nieuwe stijl die ik hoop snel te kunnen laten zien. Ik ga hem doorontwikkelen als een Adventure-machine die geschikt is voor gebruik hier in de Death Valley en de Sierras. Ik ben ook bezig met het ontwerpen van een uitgeklede versie die kan worden gebruikt tijdens de NORRA Mexican 1000 race in Baja, Mexico. Het avontuur in Alaska was een succes, de motor heeft zijn kracht bewezen. Nu begint het werk echt!

Shop this look
Hide